Rogale świętomarcińskie w Warszawie 2024

Rogal świętomarciński jest produktem wpisanym w Poznań. Jest jednym z pierwszych polskich produktów regionalnych chronionych w systemie Chronionego Oznaczenia Geograficznego na terenie UE.
Fajna jest historia związana z pojawieniem się tego produktu, która wskazuje na troskę o sąsiadów i współbraci. Zamożni ludzie kupowali te rogale a cukiernicy rozdawali rogale ubogim w dzień patrona miasta i największej poznańskiej parafii pod wezwaniem św. Marcina.
Większości z nas rogal świętomarciński kojarzy się z białym makiem i .....dobrze.
Dlaczego biały mak ?
W pierwotnej recepturze rogala świętomarcińskiego stosowany był marcepan a więc mielone migdały z cukrem. W związku z tym, że w czasach szczęśliwie dośc dawno minionych kiedy po II wojnie brakowało w naszym "cudownym" socjalistycznym kraju migdałów, migdały zastąpione zostały białym makiem - produktem dostępnym w krajach zaprzyjażnionych z socblokiem. Początkowo biały mak sprowadzano z Egiptu, a poźniej nasi południowi sąsiedzi - Czesi dostarczali go do Poslki. W tym roku jedna ze współpracujących z nami poznańskich cukierni poinfomrowała nas, że ma mak, który jest uprawiany w naszym kraju. !
Pamiętam, jak kiedyś jeżdżąc dość często do Poznania, równie często byliśmy częstowani przez naszych kolegów,jakimiś upiornie słodkimi drozdżówkami z makiem, o których mówili z dumą. Musiało minąć nieco lat, bym zauważył, że drozdzówki te są właśnie rogalami świętomarcińskimi. Drożdźówki nie są z ciasta drożdzowego a półfrancuskiego,, ciasto ma listkować, różnią się między sobą nadzieniem (niektóre z rodzynkami, inne bez), posypką - najczęściej orzech arachidowy, mocno różnią się między sobą.
Po kilku kolejnych latach, dowiedziałem się że co roku jest organizowana specjalna feta, w czasie której rzemieślnicy cukierniczy w siedzibie poznańskiego cechu otrzymują ceftyfikaty uprawniające ich do stosowania nazwy "rogal świętomarciński",w tym roku 84 cukiernie i piekarnie otrzymały stosowny certyfikat. Oznacza to że na przestrzeni kilku ostatnich lat liczba ta niestety zmalała. :-(.
Jaki powinien być skład certyfikowanego rogala ? Zaprezentuję tutaj wprost wyciąg ze specyfikacji rogala świętomarcińskiego z
rozporządzenia wykorawczeko komisji (UE( nr 597/2013 z dnia 19 czerwca 2013 r. w którym obniżono minimalną wagę rogala świętomarcińskiego na 150 - 250 g.
„Rogal świętomarciński” ma kształt półksiężyca, jest posmarowany pomadą i posypany rozdrobnionymi orzechami. Na przekroju jest owalny. Masa rogala wynosi od 150 g do 250 g. Powierzchnia skórki ma barwę od ciemnozłocistej do jasnobrązowej. Ciasto ma barwę kremową, a masa (nadzienie) jest beżowa – od jasno- do ciemnobeżowej. Wypieczone ciasto jest elastyczne w dotyku, listkujące, na przekroju porowate z widocznymi warstwami. Bliżej środka zwoje ciasta przełożone są masą makową. W środku rogal wypełniony jest masą makową wilgotną w dotyku. Smak i zapach charakterystyczne dla wyrobu pochodzą od zawartych w nim surowców – ciasta drożdżowego i masy makowej – słodki i zarazem lekko migdałowy.
Surowce stosowane do wyrobu „Rogala świętomarcińskiego”:
surowce na ciasto: mąka pszenna, margaryna, mleko, jaja, cukier, drożdże, sól, aromat cytrynowy.
surowce na nadzienie: biały mak, cukier, okruchy, masa jajowa, margaryna, rodzynki, orzechy, owoce w syropie lub kandyzowane (czereśnia, gruszka, skórka pomarańczowa), aromat migdałowy.
Pozostałe surowce (warstwa dekoracji): pomada, rozdrobnione orzechy.
Co roku poznańska Gazeta Wyborcza organizuje plebiscyt na najlepsze rogale świętomarcińskie i wyniki tego współzawodnictwa wskazują nam partnerów z któymi warto współpracować.
Certyfikowane rogale świętomarcińskie warszawa 2024
Od kilku lat udało nam się tak zorganizować naszą współpracę z najlepszymi cukieniami w Poznaniu, że wypiekane nad ranem w stolicy Wielkopolski rogale świętomarińskie są w naszych i wspópracujących z nami sklepach juz ok godz 8.30 !! Czasem są jeszcze ciepłe i pachnące. Tak więc macie Państwo możliwość mieć śweiżutkie rogale świętomarcińskie w Warszawie.
Od prawie 18 lat sprowadzamy zatem najlepsze naszym zdaniem rogale świętomarcińskie do Warszawy i tylko takie, które mają odpowiedni certyfikat.
I na koniec jeszcze jedna ważna informacja, mimo tego iż jeden rogal to ok 850 kCal, to w tym roku nie powodują one zwiększenia wagi osoby, która go zje pod warunkiem, że po zjedezeniu żwawo przejdzie ok 20 km.
Zapraszamy