Baba drożdżowa

Baba drożdżowa to tradycyjny wypiek, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Co warto wiedzieć o tym doskonałym, słodkim wypieku?
Jak to się zaczęło?
Baba, jako forma słodkiego drożdżowego wypieku, jest dziś obecna na stołach w różnych krajach Europy. Istnieją przynajmniej trzy legendy, mówiące o pochodzeniu tego słodkiego wypieku, nikt jednak nie wie, w której jest najwięcej prawdy…
Wiadomo jedynie, że baby pojawiły się na ziemiach polskich pod koniec XVII wieku. Wtedy to podawano je tylko na dworach i w najbogatszych domach. Baby ucierano na ogromnej ilości żółtek z dodatkiem szafranu, który sam w sobie był świadectwem bogactwa i dodatkowo nadawał im piękną, złotą barwę.
W okresie przedwojennym tradycyjnie babka wypiekana była w Wielki Piątek, w części chlebowej domowego pieca opalanego drewnem. Przygotowanie tego wypieku było czynnością mozolną, pracochłonną i odbywało się według ściśle przestrzeganych zasad.
Szybciej nie znaczy lepiej
Z czasem miejsce czasochłonnych, drożdżowych bab zajmowały między innymi baby piaskowe, które są znacznie tańsze i szybsze w wykonaniu. Jednak mają one niewiele wspólnego z tradycyjną babą wielkanocną.
Kto szuka ten znajdzie!
Dla miłośników i poszukiwaczy tradycyjnej drożdżowej baby mamy dobrą wiadomość!
Baba drożdżowa dostępna jest w naszych sklepach stacjonarnych oraz w sklepie online.
Idealnie wyrośnięta, cudownie pachnąca i pyszna! Nie musisz nam wierzyć na słowo, lepiej jeśli sam się przekonasz :)
Skład: Jaja ekologiczne, mąka pszenna, mleko, masło, drożdże, cukier, rodzynki, skórka pomarańczowa.
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 401 kcal
Białko: 9,7 g
Tłuszcz: 15,7 g
Węglowodany: 55,3 g