Majonez z jaj ekologicznych

Jeśli Wielkanoc, to na pewno jaja z majonezem
Prawda, że trudno to sobie wyobrazić inaczej? Tradycja większości naszych domów przynosi pisanki, czy też po prostu ugotowane jaja na wielkanocny stół. A jeśli jaja, to majonez jest tu najlepszym dodatkiem. Ale rzeczywiście majonez może służyć jako uzupełnienie wielu innych potraw i dań. Wszyscy wiemy, że Niemcy, Holendrzy czy Amerykanie kochają frytki właśnie z majonezm, a nie ketchupem. Ale pewnie wielu z Was nie próbowało jeszcze ciasta majonezowego, czy np. sałatki owocowej (tak, nie warzywnej!) z majonezem? Naprawdę warto spróbować!
Jaki majonez wybrać?
Jedyne z czym możesz mieć problem to znalezienie idealnego majonezu. Nie musisz jednak dłużej szukać, bo w naszych dziewięciu sklepach stacjonarnych w Warszawie, a także w sklepie internetowym Specjałów Regionalnych znajdziesz najlepszej jakości majonez z jaj ekologicznych. Jest to produkt o prostym składzie, bez dodatku środków konserwujących czy zagęstników, przy jednoczesnym zachowaniu idealnie kremowej konsystencji i niezwykłego smaku.
Majonez z ekologicznych jaj dostępny jest w słoikach o pojemności 180 g lub 270 g.
Skład i wartości odżywcze:
Skład: olej rzepakowy, musztarda, woda, jaja kurze ekologiczne.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 694 kcal
Tłuszcz: 74,26 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5,4 g
Węglowodany: 5,42 g w tym cukry 2,39 g
Białko: 1,1 g
Sól: 0,71 g
Co jeśli ktoś zmaga się z alergiami pokarmowymi lub z innych przyczyn chce ograniczyć lub całkowicie zrezygnować ze spożycia jajek?
W naszych sklepach posiadamy majonez wegański od Starck’s Food Polska! Starck’s Food Polska jest polskim producentem naturalnych artykułów spożywczych. Majonezy ich produkcji powstają w większości ze składników pochodzenia polskiego, co zostało potwierdzone certyfikatem „Doceń polskie”, wydawanym przez specjalistów branży spożywczej. Majonez wegański Cremajo cechuje obniżona zawartość tłuszczu, a co za tym idzie niska kaloryczność. Cremajo jest w 100% naturalny, roślinny i bezglutenowy.
Ciekawostki:
Majonez pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Niektórzy historię jego powstania wiążą ze stolicą wyspy Minorki miastem Mahón. Kiedy w połowie XVIII wieku Francuzi odbili wyspę z rąk Brytyjczyków, podczas festynu na ich cześć mieszkańcy przygotowali specjalny sos nazwany salsa mahonesa, złożony z żółtek, oliwy i octu. Inne legendy wiążą majonez z rywalizacją francuskich rodów Walezjuszów i Gwizjuszy. Jedno jest pewne, majonez stał się jednym z ulubionych zimnych sosów kuchni francuskiej, a w Polsce znany jest od 200 lat. Pierwszy polski majonez na półki sklepowe trafił 60 lat temu z wytwórni spółdzielczej w Kielcach.