Pascha

Pascha wywodzi się z północnej Rosji
Tradycyjnie robiona i spożywana jest wyłącznie jako potrawa wielkanocna. Można ją spotkać przede wszystkim w domach wyznawców prawosławia w centralnej i północnej Rosji, w Finlandii, na Litwie i na wschodzie Polski, a także w rejonach, w których mieszkają potomkowie przesiedleńców z Kresów Wschodnich.
Wszystko ma znaczenie
Jaja mają bardzo głęboką symbolikę w religii chrześcijańskiej. Razem z mlekiem mają symbolizować nowe, odradzające się życie, radość i wiosnę. Bakalie, suto okraszające mleczno-jajeczną masę, to symbol dobrobytu i bogactwa. W wielu domach pascha przyjmuje również kształt niedużej piramidki, który wielu kojarzy się z z kształtem grobu Chrystusa.
W wielu rejonach do paschy dodaje się różne dodatkowe składniki. Mogą być to orzechy, karmel czy czekolada. Najbadziej popularna jednak w dalszym ciągu jest jej podstawowa postać.
Tradycyjna i pyszna
Dostępna w naszych sklepach pascha to produkt wytwarzany zgodnie z wielowiekową tradycją, bez żadnych dodatków chemicznych, smakowych i sztucznie barwiących.
Paschę możecie również kupić w naszym sklepie internetowym dostępnym tutaj.
Skład: mleko, śmietana, jaja, masło, cukier, bakalie.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 342 kcal
Białko: 2,69 g
Tłuszcz: 26,8 g
Węglowodany: 19,79 g